Tuesday, December 14, 2010

Povestea unei mici ambasadoare în SUA...

Se numeşte, Ecaterina Lutisina din Bălţi, o adolescentă obişnuită cu vise banale. Experienţa, ce avea să o marcheze pentru toată viaţa, a început cu o ştire auzită la radiou.

O filială a Consiliilor Americane pentru Învăţământ Internaţional: ACTR/ACCELS anunţa un program-concurs „FLEX”, finanţat în întregime de Guvernul SUA, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Moldova pentru elevii din republică, în urma căruia, finaliştii aveau posibilitatea de a petrece un an academic în SUA. Programul este emplementat în Republica Moldova din anul 1992, iar „protagonişti” ai acestuia sunt elevi din fostele ţări CSI.
Curios i s-a părut faptul că erau invitaţi să participe la concurs elevii claselor a 9-a, a 10-a şi a 11-a, iar pentru înscriere era nevoe decât de buletin şi pix. Entuziasmată, a vorbit cu părinţii şi împreună au hotărât să vină în Chişinău. Aici a aflat regulamentul, şi în trei zile urma concursul. Era nevoe de cunoaştere elementară de engleză, dorinţă de schimb educaţional între „ea” ca reprezentant al unei culturi şi americani, ca promotori ai altei culturi, paşaport de circulaţie internaţională şi semnătura participantului, pe actul ce desemna o serie de responsabilităţi pe care şi le va asuma eventual.
A urmat un test de cunoaştere generală a limbii engleze, a doua etapă, o probă orală de înţelegere a unui discurs în engleză, şi cea de-a 3-ea probă, la care au ajuns circa 1000 de persoane selectate, care consta într-un interviu. Dosarele cu materialele celor înscrişi la concurs au fost expediate în America, iar peste o lună a primit o scrisoare în care era felicitată pentru că, reuşise.
Un pic speriată şi confuză, a ezitat să se bucure, dar era prea frumos să renunţe tocmai atunci, când visul ei prindea contur...A luat legătura cu d-na Irina Nicorici, coordonatoarea programului, a aflat că alţi 49 de copii se bucurau ca şi ea în clipa aceea, alţi 690 de adolescenţi au trecut deja prin această experienţă din 1992 încoace şi că anul de studii 2007-2008 îl va face în Meridian, Mississipi.
Gazda le era asigurată într-o familie de acolo, toate cheltuielile le-a suportat guvernul american, erau persoane autorizate care răspundeau de siguranţa lor şi mai beneficia şi de o bursă de 120$.
Au urmat zile departe de casă, dar şi un an de neuitat alături de o altă civilizaţie. Aici nu exagerează, zice ea, pentru că modul de viaţă ameican şi stilul non-conformist au marcat-o şi au transformat-o într-o persoană cu adevărat independentă, desprinsă de spiritul „colectivist” însuşit în Moldova. La rândul ei, le-a povestit celor de acolo despre tradiţiile noastre, le-a gătit sarmale şi le-a vorbit de 8 martie; i-a uimit prin curajul ei de a fi departe de casă, prin capacitatea de a fi deschisă cu toată lumea şi prin faptul că şi-a asumat atâta responsabilitate.
11 luni au trecut ca un vis, iar maturitatea ce a venit odată cu această experienţă a transformat-o într-o altă persoană la întoarcere.
A învăţat să fie punctuală, a văzut cum e să alegi să studiezi materii pentru care optezi tu la şcoală, a înţeles câtă responsabilitate implică libertatea şi cât de diferiţi suntem ca popoare.
Nu regretă nimic, trăieşte dulci amintiri de mai bine de o jumătate de an şi are speranţa că prin experienţa acumulată, va putea schimba ceva în concepţia colegilor, apropiaţilor şi prietenilor ei.

Notă:Anul acesta, programul-concurs „FLEX”, va avea loc în Drochia(14 septembrie), Ungheni(16 septembrie), Cahul(21 septembrie), Bălţi (24 septembrie), Anenii Noi(28 septembrie), Chişinău(3 octombrie). Sunt aşteptaţi elevii claselor a 9-a, a 10-a şi a 11-a, din toată republica. Pentru mai multe detalii, E-mail:flex@americancouncils.md sau nr. de telefon:0(22)225860.

No comments:

Post a Comment